La Unió de Llauradors i Ramaders
Llibre de visites Llibre de visites | Fòrum Fòrum | Enllaços d'interès Enllaços d'interès | Tauló d'anuncis Tauló d'anuncis   | RSS RSS castellano | valencià
 
  08:52 | 25 Juny, 2017 usuari | contrasenya |
Portada Qui som Què fem On estem Serveis On-line Actualitat El temps
 
 
Notes de premsa
 

 Dijous, 2 de Març de 2017

 LA UNIÓ demana a la ministra d'Agricultura pressupost per a compensar una possible infestació per Xylella en el nostre territori 

Prossegueix el seu cicle de jornades informatives i avui ha celebrat una sobre aquest bacteri tan nociu en la localitat de Vallada

LA UNIÓ de Llauradors ha remès un escrit a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, en el qual li insta al fet que es preveja una dotació econòmica suficient per a compensar una possible infestació del bacteri de la Xylella en el nostre territori.

Després de les deteccions de Xylella en les Illes Balears existeix una gran preocupació i LA UNIÓ creu que cal aplicar estratègies que, encara que contemplades també en els plans de contingència, són tractades amb una menor quantitat de recursos. En aquest sentit l'escrit de LA UNIÓ a la ministra indica que “per a aconseguir una ràpida eradicació de la plaga i evitar un avanç de la Xylella fa falta la seguretat d'una dotació econòmica adequada que facilite la denúncia per part dels productors que la detecten i que quede garantida una indemnització corresponent als mateixos”.

LA UNIÓ li ha traslladat a la ministra que “el protocol de contenció no serveix per a evitar la propagació i que per tant s'ha d'activar el protocol d'eradicació, sobretot si funciona, com està funcionant a la Comunitat Valenciana, la prevenció i la detecció ràpida d'una possible afecció de qualsevol plaga i/o malaltia com ha sigut, per exemple, el Trip del Té a la fi de l'any passat detectat en la Vega Baja”.

LA UNIÓ, al costat dels responsables de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura i el IVIA, ve fent un gran esforç per informar en les zones de risc als llauradors perquè en primer lloc siguen coneixedors del greu risc que corren les seues explotacions. En segon lloc perquè, coneixent els símptomes, denuncien immediatament qualsevol anomalia que observen en la seua explotació. No obstant açò, no es disposa d'informació sobre la forma i la quantitat en la qual es veuria compensat un llaurador amb un positiu en la seua explotació i que haguera de destruir la plantació.

La part més important del protocol d'eradicació per tant no existeix i hi ha dubtes que poguera funcionar, la qual cosa ens portaria a lamentar posteriorment les gravíssimes conseqüències econòmiques que comportarien la presència de Xylella. Per açò, LA UNIÓ ha sol·licitat informació dels recursos econòmics que es disposen des del Ministeri en cas de detecció de Xylella a la Comunitat Valenciana i la indemnització que està previst establir en funció del cultiu, superfície, etc. També ha proposat a Isabel García Tejerina que es contemple l'arrencada i destrucció de la plantació com una qüestió d'interès general i per tant que se seguisca un procediment similar a l'expropiació, de manera que quede garantida d'una banda la dotació econòmica de les partides econòmiques per a indemnitzar al propietari i també els principis d'equitat i seguretat jurídica.

Avui mateix LA UNIÓ ha celebrat una jornada monogràfica informativa sobre la Xylella en la localitat de Vallada que ha sigut inaugurada per l'alcaldessa d'aquesta població de la Costera, Mª José Tortosa i pel secretari general de LA UNIÓ, Ramón Mampel. En l'acte de clausura ha intervingut el Director General de Producció Agrària de la Conselleria d'Agricultura, Roger Llanes.

Hi ha hagut quatre ponències al llarg de la jornada que han tractat entre altres coses dels efectes del bacteri de la Xylella, dels projectes europeus de recerca existents, dels vectors transmissors del bacteri i del pla de contingència elaborat per la Generalitat per a evitar la seua entrada en el nostre territori. Experts de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries com Ester Marco o Antonio Vicent o de la Universitat Politècnica de València com Ferran García Marí o del Servei de Sanitat Vegetal com Vicente Dalmau han sigut els ponents en aquesta jornada que se celebrarà també dimarts que ve a Utiel.

El bacteri Xylella fastidiosa afecta a l'olivera, a la vinya, així com als fruiters, entre ells els cítrics, i a nombroses plantes ornamentals en diferents països i va ser detectada en primer lloc pel que es refereix a la Unió Europea a Itàlia en 2013 on ja ha causat la mort de milers d'oliveres en el sud; després es va expandir a França en 2015 amb dos brots a Còrsega i la Costa Blava. Recentment es va detectar també a Alemanya. Fins a la seua aparició en Balears el passat any no havia sigut detectada en l'Estat espanyol.

La Xylella fastidiosa és un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Es dispersa mitjançant vectors (insectes xucladors) i ataca a diverses plantes de gran viabilitat econòmica, com la vinya, l'olivera, l'ametler, la prunera, el bresquiller i els cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació. Per aquest motiu, a Itàlia i França solament s'ha pogut actuar eradicant i cremant les plantes contaminades i prohibint la circulació de plantes de les zones afectades.

Faça clic ací per a descarregar: "5_Jornada_Xylella_OK_2017.pdf" (210 KBytes)
 
 
Ampliar tamany de la lletra Ampliar tamany de la lletra Imprimir Imprimir Enviar a un amic Enviar a un amic Anar dalt Anar dalt Tornar Tornar  
Comparteix aquesta informació >>   Facebook
 
 
     
       
       
     
 
 (Nota: distingeix entre majúscules i minúscules)
Llegisca i accepte la política de privacitat
 
 
 
 
EDICAMP APIUNIÓ SERVICAMP IVIFA Red de Formadores Agrarios
La Unió de Llauradors i Ramaders + Calle del Mar, 22 + 46003 Valencia + Tel.: 963 155 740 + Fax: 963 915 947
Copyright © 2017 + Tots els drets reservats + Avís Legal + Política de privacitat | Integra - Diseño de páginas web en Valencia powered by Integra - Diseño de páginas web en Valencia